Aandrijfriemen

Expertises Aandrijfriemen
Wat tandriemen of V-snaren kunnen bijdragen aan het optimaliseren van je productiefaciliteiten? Onze engineers rekenen het voor je uit.
Expert Aandrijfriemen

Veel bedrijven zoeken naar oplossingen om aandrijftechnieken te optimaliseren. Onze specialisten kijken en denken mee. Daarbij combineren we twee unieke bedrijfskenmerken. Enerzijds beheersen we het volledige spectrum van de industriële aandrijftechniek, anderzijds komen we al veertig jaar bij alle denkbare industrieën over de vloer. Die mix levert een onafhankelijk en stevig onderbouwd advies op. Over de manier waarop tandwielriemen en V-snaren kunnen bijdragen aan de upgrading van je productieprocessen, bijvoorbeeld.

Klanten hebben recht op een eerlijke voorstelling van zaken. Het aanbod van aandrijfriemen is zo gedifferentieerd dat het een uitdaging is om de beste oplossing eruit te filteren. Bovendien volgen innovaties elkaar snel op, wat extra kennis vereist om vast te stellen wat in welke situatie relevant is. We baseren ons advies niet op de prestaties die de fabrikant belooft, maar op wat we zien in de productiepraktijk. Daarnaast hebben we de expertise en middelen in huis om klantspecifieke oplossingen te realiseren.
Aandrijfriemen op maat gemaakt
tandriemschijven-1.jpg
Het voordeel van tandriemen, banden en V-snaren tegenover aandrijfkettingen? Ze zijn stil, schoon en onderhoudsarm.

Tandriemen, V-snaren, krachtbanden, poly-v riemen en schijven, vlakke riemen, rondsnaren, ze zijn niet uit de industriële omgeving weg te denken. Ze zetten transportbanden, machines en robots in beweging. De voordelen, afgezet tegen aandrijfkettingen, zijn aanzienlijk. Riemen, snaren en banden lopen stiller en zijn schoner. Er komen geen smeermiddelen aan te pas, wat een pre is in bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie. Bovendien kost de vervanging minder kracht en tijd.

Ons assortiment vertegenwoordigt alle belangrijke merken, zowel de A- als budgetkwaliteiten. We leveren en monteren tandriemen en V-snaren van Megadyne, Bando en Gates en Continental. Realtime inzicht in de actuele product- en prijsontwikkelingen en onze positie als ongebonden grootafnemer, staan borg voor een onafhankelijk advies en een realistisch prijsniveau.

Klantspecifieke bewerking voor bijzondere prestaties

Samen met onze klanten toetsen we het aanbod op de beste balans in prestaties en kosten. Daarbij kijken we verder dan de aanschafprijs. We berekenen wat het rendement is in relatie tot het aantal werkuren, de betrouwbaarheid en de hittebestendigheid. Ook nemen we de eventuele meerwaarde van specifieke bewerkingen mee in ons advies, zoals extra pulleys of oplagers in de vorm van speciale coatings die zorgen voor meer grip. Vooral voor transport- en inpaklijnen is dit vaak een winstgevende verbetering.

Tandriem als economisch alternatief voor kettingtechniek

Toepassing op maat van de juiste aandrijfriem of V-snaar draagt bij aan hogere productiesnelheden, minder downtime, betere kostenbeheersing en meer flexibiliteit. Merkfabrikanten werken permanent aan materiaalverbeteringen, toegespitst op een hogere belasting. Dit biedt opties om bij bestaande systemen over te schakelen van kettingaandrijving op stillere en schonere riem- of snaaraandrijving. Dankzij gedegen kracht- en levensduurberekeningen van ons engineeringteam wisten we deze upgrading al bij meerdere klanten te realisering.

Maatoplossingen op basis van rekenkracht

Onze engineers spelen ook een sleutelrol bij de riemen en banden die we maken in ons eigen bewerkingscentrum. Met onze geavanceerde snij- en lasinrichting realiseren we aandrijfriemen en -banden op elke lengte, breedte en gewenste capaciteit. Topmonteurs staan klaar om zowel standaardproducten als maatwerk op een deskundige manier te installeren en in werking te stellen. We hebben er alles voor in huis, de pulleys, de klembussen en spansets, de berekeningsprogramma’s en de vereiste montage- en span- en testtools. En we maken een betrouwbare berekening voor tijdige vervanging om de continuïteit van het productproces veilig te stellen.

snijmachine-riemen-1.jpg

Aandrijfriemen op maat nodig?

Wij doen alle bewerkingen in huis

Als engineering- en servicepartner in aandrijftechniek hebben we alles in huis om je productiefaciliteiten met maatoplossingen te optimaliseren. Bespreek je technische uitdaging met onze adviseurs. Gebruik de kennis en vindingrijkheid van onze engineers om tot het beste resultaat te komen. Met berekeningen en 3D-tekeningen laten we zien wat mogelijk is. En wat we bedenken zetten we in elkaar, in ons eigen bewerkingscentrum. Met excellent maatwerk laten we industrieën beter draaien.

Kennisbank aandrijfriemen

Onze experts delen graag hun kennis

Een riemaandrijving brengt vermogen over tussen twee evenwijdige assen waarop riemschijven zijn gemonteerd. Deze tandriemschijven of v-snaarschijven zijn met elkaar verbonden middels een tandriem, v-snaar, platte of vlakke riem, rondsnaar, variatorriem, poly-v riem etc. Riemaandrijvingen worden vaak toegepast om hun dempende karakter. Op de variatorriem aandrijving na, is er bij deze aandrijfvorm een vaste snelheidsverhouding. Met name de vele verschillende variaties riemoverbrengingen maken het complex. Onze experts maken het je makkelijk.

Hoe bepaal je met al deze verschillende riemaandrijvingen welk type riem het meest geschikt is voor jouw aandrijving? Heb je een hoog vermogen met stotende belastingen? Mag of moet de aandrijving kunnen slippen? Speelt precisie een rol? Laat onze technisch specialisten je adviseren.

  1. Het vermogen dat de riem moet overbrengen. Het vermogen, toerental en eventuele versnelling of vertraging van de aandrijving bepalen grotendeels voor welk type aandrijfriem wordt gekozen. Deze factoren bepalen namelijk de optredende krachten in een aandrijfriem.
  2. Het profiel. Elk type aandrijfriem heeft z’n specifieke eigenschappen. Bepaal welke eigenschap in de specifieke toepassing het belangrijkst is. Opvangen van uitlijnfouten? Overbrengen van hoge vermogens? Accuratesse? Geschikt voor hoge snelheden?
  3. De service factor. Dit is de factor die mede bepalend is in de keuze voor de juiste aandrijving. Het staat voor de lastwisselingen en overbelastingen waaraan een aandrijving in het dagelijks gebruik kan worden blootgesteld.
  4. Slip of synchroon. Bij een tandriemaandrijving wordt vermogen overgebracht tussen twee evenwijdige assen waarop tandriemschijven zijn gemonteerd, met elkaar verbonden door een tandriem. Dit wordt ook wel een synchrone aandrijving genoemd, omdat deze een vaste verhouding heeft en er geen slip plaats kan vinden zoals bij een V-snaaraandrijving wel het geval is.
  5. Materiaal. De meeste aandrijfriemen zijn gemaakt van rubber (polychloropreen) of van polyurethaan (PU). Er zijn echter omstandigheden waar deze materialen geen weerstand tegen bieden, zoals extreme temperaturen, chemische stoffen of weersinvloeden. Dan zijn er andere materialen beschikbaar. Verder is het van belang of aandrijfriemen statisch geleidend moeten zijn, bijvoorbeeld als er explosiegevaar is (ATEX ISO 9563). In de meeste aandrijfriemen zitten trekkoorden die voor een groot deel de sterkte en het dempende karakter van de riem bepalen. Deze trekkoorden kunnen van glasvezel, (roestvrij)staal, carbon of aramide gemaakt zijn.
  6. Maatvoering. Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Wat zijn de maximale diameters van de schijven? Wat is de hart-op-hart maat (HOH) van de riemschijven?
Liever een advies op maat over aandrijfoplossingen die productieprocessen naar een hoger niveau tillen?
Expert Aandrijfriemen