Spruit duurzaam gedreven met groene stroom

Spruit duurzaam gedreven met groene stroom

Eneco HollandseWind Spruit

Elke dag een stap duurzamer. Dat is hoe Spruit aandrijftechniek in Alkmaar volop toe werkt naar volledig klimaatneutraal in 2030. HollandseWind van Eneco is een van de stappen naar dit doel, hierdoor is Spruit nu volledig aangedreven door groene stroom. En met het Groen Geregeld communicatiepakket van Eneco is dat goed zichtbaar, zowel in het pand van Spruit, als online.

Making sustainability happen

Met advies, innovatie en just-in-time delivery zorgt Spruit ervoor dat de fabrieks- en productielijnen van haar klanten altijd optimaal in beweging zijn. “Elke minuut telt in onze business, omdat je uitval of stilstand voor je klant wilt voorkomen”, vertelt Pieter van Wijnsberge, managing director van Spruit. “Voor duurzaamheid hebben we de lat net zo hoog liggen. Vanuit ons moederbedrijf Axel Johnson International is het devies ‘Making sustainability happen’. Hierbij hoort een ambitieuze duurzame agenda voor alle 150 bedrijven in de groep. Een agenda die veel verder gaat dan het verduurzamen van energie.”

 Eneco verzorgt groene stroom en meer bij Spruit

“In de anderhalf jaar dat ik nu bij Spruit werk, zijn er mooie duurzame stappen gezet. We zijn helemaal over op led, monitoren al het verbruik, hebben alle ‘energievreters’ vervangen en het wagenpark onder handen genomen. Daarmee hebben we een besparing van 44.000 kWh gerealiseerd. Dat is toch maar mooi het jaarlijks energieverbruik van zo’n 16 huishoudens. De elektriciteit die we gebruiken is CO2-vrij. Daarvoor zijn we overgeschakeld naar HollandseWind van Eneco. Zo weten we dat onze stroom in Nederland wordt opgewekt en 100% groen is. Ook met gas zijn we aan het besparen. We gaan onze airco bijvoorbeeld ook gebruiken voor verwarmen, waardoor ons gasverbruik omlaag gaat. Het vraagt dan wel meer stroom, maar met HollandseWind is dat fossielvrij, dus beter. En we gaan straks ook een deel zelf opwekken met zonnepanelen.”

Integraal onderdeel bedrijfsvoering

“De klimaatdoelstellingen voor 2030 heeft ons moederbedrijf voor elke organisatie binnen de groep vertaald naar duidelijke KPI’s.  Op onze duurzaamheidspagina kun je het beleid lezen. En het levert ons ook genoeg op, in euro’s en qua imago. De duurzame doelstellingen zijn een vast onderwerp van gesprek in elke bestuursvergadering. Daarbij gaat het verder dan energie: van duurzaam inkopen, gezond en veilig werken, en een Code of Conduct met al onze partners om de hele keten te verduurzamen, tot maatregelen om volledig circulair te opereren. Elk onderdeel dat we vervangen, gebruiken we opnieuw. En voor onderdelen waarvoor het gebruik nog niet optimaal is, doen we onderzoek naar nieuwe technieken. V-snaren is zo’n voorbeeld. Die hergebruiken we nu in kunstgrasvelden, maar we zoeken naar vervangende materialen zodat we helemaal geen rubber hoeven te gebruiken.”

Elke dag duurzamer, Spruit zorgt ook thuis voor groene stroom

“Bij duurzaamheid kun je denken aan grote stappen, maar moet je ook de kleine verbeteringen benutten. Dat verschil kun je thuis ook maken. Daarom denken we nu na over hoe we duurzaamheid bij de medewerkers thuis kunnen stimuleren op een leuke manier – een energiescan voor iedere medewerker bijvoorbeeld, een energiebespaarpakket, collectief duurzaam energie inkopen, er zijn volop mogelijkheden.”

Duurzame partners

“Hoe ik Eneco ervaar? Het mooie van Eneco is dat ze verder denken dan in termen van energie. Het communicatiepakket Groen Geregeld is zo’n voorbeeld. Bij Spruit werken we hard aan duurzaamheid. Maar erover communiceren? Daar komt het niet van. Met de middelen in het Groen Geregeld pakket is het een kwestie van je naam en logo aanpassen, en klaar ben je. Als je nu ons bedrijf binnenstapt kan je het niet missen en ook online zetten we de materialen in. Het maakt onze duurzame inzet zichtbaarder voor klanten en voor onze collega’s. Wat ik nog graag zou toevoegen aan het pakket zijn autostickers. Ons wagenpark rijdt ook op HollandseWind en dat mag iedereen wat mij betreft weten.”

Schakel uw bedrijf ook om naar groene stroom

De klimaatdoelstellingen voor 2030 heeft ons moederbedrijf voor elke organisatie binnen de groep vertaald naar duidelijke KPI’s
Spruit duurzaam gedreven met groene stroom
Pieter van Wijnsberge Managing Director