Aandrijfkettingen-en-kettingaandrijvingen.

Expertises Aandrijfkettingen-en-kettingaandrijvingen.
‘Via veertig jaar kennis van kettingtechniek naar complete en innovatieve industriële transmissie-oplossingen’
kettingen, riemen

Aandrijfkettingen-en-kettingaandrijvingen-voor-machinebouwers-en-industrie. Een verscheidenheid aan industriële klanten bouwt al veertig jaar op onze kennis van rollenkettingen, aandrijfkettingen- en plaatwielen, transportkettingen en smeermiddelen. De wortels van onze rol als advies-, service- en onderhoudspartner voor industriële transmissiesystemen liggen in de kettingtechniek.  Onze specialisten komen bij je over de vloer, luisteren, en brengen elke aandrijftechnische uitdaging terug tot de kern. Zo komen we tot oplossingen zonder franje, afgestemd op zorgeloos draaien. Wij voeren al decennia A-merken zoals IWIS en Regal Rexnord

De aandrijfkettingen die we adviseren en leveren, uit ons standaard assortiment of op maat gemaakt, moeten geld verdienen voor onze klanten. Daarom zijn we zuinig op onze onafhankelijke positie. We werken nauw met de beste internationale merken samen, maar beslissen op eigen kracht. We laten ons alleen leiden door de toepassing en daarmee samenhangende prestatie-eisen. Dát zijn de factoren die de kwaliteit en de prijs bepalen.

We denken niet vanuit rolkettingen of transportkettingen, maar vanuit zorgeloos en optimaal draaiende productieprocessen.

Van specialist in rollenkettingen en transportkettingen naar totaalleverancier van aandrijfoplossingen. Die ontwikkeling maakt dat we beter dan wie ook weten aan welke eigenschappen aandrijfkettingen moeten voldoen voor zorgeloos draaiende productieprocessen. Van lichtgewicht RVC-kettingen tot robuuste stalen kettingen met een corrosiewerende coating, van parallelle kettingen tot onderhoudsarme kettingen en geavanceerde smeertechnieken, we weten wat er te koop is en maken wat niet beschikbaar is.

Maatwerk in kettingtechniek, in co-creatie met topmerken of in onze eigen keuken

We werken met topmerken als JWIS, Elite, Ecoplus en Rexnord. Ieder merk heeft zijn specifieke kwaliteiten en prijsstellingen en we kunnen je exact uitleggen wat de verschillen zijn en welke specifieke voordelen aansluiten op je productie-eisen. Onze voorsprong op de concurrentie? We kijken al veertig jaar lang mee in de keuken van de beste fabrikanten. We zien hoe kettingen worden gemaakt, getest en verbeterd. Tonen berekeningen aan dat afwijkende uitvoeringen de productiviteit en veiligheid verbeteren? Dan ontwerpen en maken we kettingen op maat. In co-creatie met onze merkleveranciers, of in ons eigen bewerkingscentrum.

aandrijfkettingen-en-kettingaandrijvingen-voor-machinebouwers-en-industrie

Engineering vanuit toepassingscriteria

Voor deze specials tekent ons inhouse engineeringteam. We werken met slimme 3D ontwerp-, visualisatie- en simulatiesoftware en laten beproefde rekenalgoritmes los op cruciale factoren als draagkracht, precisie, spanningscriteria, levensduur en onderhoudsroutines. Desgewenst brengen onze engineers de volledige levenscyclus in kaart, inclusief de routekaart voor preventief onderhoud en tijdige vervanging of revisie.

 

Van snelle levering tot montage, onderhoud, vervanging en revisie

Onderhoud, vervanging, reparatie en revisie voeren we met eigen vakmensen uit. Op locatie of bij ons in huis. Van afzonderlijke aandrijfkettingen tot complete tandwielkasten. Onze technici staan klaar om hun handen uit de mouwen te steken ter aanvulling op je bestaande onderhoudscapaciteit. We voeren periodiek onderhoud uit op strategische momenten, ook ’s nachts of in het weekeinde, als het stilleggen van de productie geen invloed heeft op de planning en continuïteit.

 

De ultieme aandrijfoplossing begint met goed luisteren

Onze productie-, distributie- en serviceprocessen zijn ISO-gecertificeerd. De aandrijftechniek die we leveren voldoet aan standaards als BS, ANSI en ASA. Fabrikanten van zogeheten people movers, zoals liften en rollercoasters, ontzorgen we met steng gecertificeerde producten en installatieprocedures. Betrouwbaarheid en veiligheid gaan voor alles in onze visie op aandrijftechniek. En de prijs en performance? Het is maar net waar het accent op moet liggen. Nauwkeurigheid of levensduur, extreme toerentallen of minimaal onderhoud, voedselveiligheid of bestendigheid tegen vuil en agressieve stoffen, voor iedere situatie bestaat een oplossing. Voor de ultieme oplossing leg je je verhaal voor aan onze specialisten.

Ketting op maat laten maken bij Spruit aandrijftechniek Alkmaar

Ketting op maat nodig?

Wij doen alle bewerkingen in huis

Als engineering- en servicepartner in aandrijftechniek hebben we alles in huis om je productiefaciliteiten met maatoplossingen te optimaliseren. Bespreek je technische uitdaging met onze adviseurs. Gebruik de kennis en vindingrijkheid van onze engineers om tot het beste resultaat te komen. Met berekeningen en 3D-tekeningen laten we zien wat mogelijk is. En wat we bedenken zetten we in elkaar, in ons eigen bewerkingscentrum. Met excellent maatwerk laten we industrieën beter draaien.

Kennisbank aandrijfkettingen

Onze experts delen graag hun kennis

De kettingaandrijving is door het hoge rendement voor de meest uiteenlopende toepassingen inzetbaar en wordt wereldwijd dan ook op grootte schaal toegepast. Door een eindloze aandrijfketting te combineren met twee of meerdere kettingwielen, wordt slipvrije koppeloverdracht gerealiseerd. Een kettingaandrijving kent drie basisfuncties:

  • Vermogen: overbrengen van het vermogen (snelheid en koppel) van onderdeel naar onderdeel, zelfs in een compacte ruimte.
  • Transport: verplaatsen van materialen (dozen, hout, glas etc.) door meenemers aan de ketting te monteren.
  • Timing: synchroniseren of bijhouden van tijdsbewegingen.
  1. Het type ketting. Aandrijfkettingen zijn verkrijgbaar in veel varianten. De meest gangbare kettingen zijn genormaliseerd volgens een DIN-nummer. Te denken valt aan rollenketting DIN 8187 (Europese norm) of DIN 8188 (Amerikaanse norm), flyerketting DIN8152, scharnierbandketting DIN 8153 en transportketting DIN 8165. Daarnaast bestaat er een grote verscheidenheid aan kettingaandrijvingen volgens fabrieksnorm voor specifieke toepassingen.
  2. Bedrijfsomstandigheden. Deze kunnen namelijk een grote invloed hebben op de prestaties en levensduur van de ketting. Denk bijvoorbeeld aan vocht, vervuiling door stof, vezels of abrasieve media zoals zand, extreme temperaturen (schommelingen) en trillende en/of stotende beslastingen.
  3. Type smering. De onderdelen van een ketting maken contact bij gebruik. Hierbij ontstaan vaak hoge trek- en drukkrachten. Om slijtage te voorkomen of te minimaliseren is met name een goede smering gewenst tussen de pen en de bus en tussen de bus en de rol. Voor de voedingsmiddelenindustrie zijn er FDA goedgekeurde smeringen beschikbaar. Indien de installatie na montage slecht bereikbaar is, kunnen een zelfsmerende ketting of een automatisch smeersysteem uitkomst bieden.
  4. Materiaal. Om de corrosiebestendigheid van een aandrijfketting of transportketting te verhogen, kunnen er verschillende oppervlakte- behandelingen worden toegepast, zoals vernikkelen of verzinken. Ook een deels of volledig RVS uitgevoerde ketting behoort tot de mogelijkheden. Dit heeft echter wel consequenties voor de treksterkte en slijtvastheid van de ketting.
  5. Polygoon effect. Bij een kettingwiel met een laag aantal tanden maakt de ketting een grotere hoek, wat leidt tot snelheidsvariatie. Dit heet het polygoon effect. De ketting wordt deze snelheidsvariatie extra belast, wat bij hogere snelheden ongewenste effecten veroorzaakt. Het polygoon effect wordt minder bij het gebruik van kettingwielen met een hoger aantal tanden. Bijkomende effecten kunnen bijvoorbeeld gereduceerd worden met een kettingspanner.
  6. Treksterkte. Als het draaimoment van de aandrijving bekend is, kan de trekkracht in de ketting uitgerekend worden. A.d.h.v. de trekkracht kan er een ketting gekozen worden. Om een acceptabele levensduur te behalen wordt er gerekend met een veiligheidsfactor van 6-8. Onze technische specialisten kunnen de precieze veiligheidsfactor voor je bepalen om tot de optimale kettingaandrijving te komen.

De rollenketting is het meest toegepaste type kettingaandrijving. Twee of meer kettingwielen zijn omspannen door een rollenketting, waarmee vermogen kan worden overgebracht. Door te variëren in kettingwielgrootte (aantal tanden) kan er een versnelling of vertraging gerealiseerd worden. Een rollenketting is samengesteld uit binnen- en buitenschakels.

Liever een ervaren specialist in kettingtechniek die luistert en zich verdiept in je productie- en rendementseisen? Bel of mail onze experts.
kettingen, riemen