Spruit aandrijftechniek vermindert energieverbruik met 74%
Het bedrijf Spruit Aandrijftechniek, een Nederlandse leverancier van aandrijftechnische oplossingen, heeft in drie jaar tijd het energieverbruik met 74 procent verminderd door een energietransitie naar hernieuwbare energie in de gehele faciliteit in Alkmaar. Het doel is nu om te streven naar een netto-nul uitstoot.
Energietransitie in actie
De eerste stap was de overstap naar LED-verlichting. Daarna volgde een energiebesparende app en de vervanging van gasgestookte verwarming door warmtepompen. Maar de grootste sprong vond plaats in 2022 met de installatie van zonnepanelen op het dak. Deze maatregelen hebben gezamenlijk de ecologische voetafdruk van Spruit verminderd en het bedrijf veranderd van een elektriciteitsconsument in een bijdrager aan het nationale elektriciteitsnet van Nederland. De energietransformatie van Spruit begon in 2020 toen de nieuwe Managing Director, Pieter van Wijnsberge, MBA, potentieel zag voor energiebesparingen in het hele bedrijf.
Sindsdien is energiebesparing een levensstijl geworden binnen het bedrijf, dat onderdeel is van Axel Johnson International AB, en onder zijn werknemers. “Het werd tijdens mijn eerste maanden duidelijk dat we geld uitgaven aan zaken die eigenlijk niet nodig waren,” zegt Pieter. “Daarom besloten we te zoeken naar energiebesparingen op verschillende gebieden. Ik ben opgegroeid met het idee dat wanneer je één euro bespaart, dit drie keer zoveel oplevert voor het bedrijfsresultaat.”
“Als gevolg van de oorlog in Oekraïne verdrievoudigde de energie-prijzen.”
Een van de eerste stappen van de energietransitie was het afsluiten van contracten voor 100 procent hernieuwbare elektriciteit. Dankzij Eneco Hollandse Wind kwam de energie rechtstreeks van wind-energie opgewekt in Nederland. Tegenwoordig komt alle elektriciteit van Spruit uitsluitend van wind- of zonne-energie. Bedrijfsauto’s moeten elektrisch of hybride zijn, werknemers worden aangemoedigd om onnodige reizen te vermijden en er zijn energiezuinige fotokopieerapparaten geïnstalleerd. Om de energiekosten verder te verlagen, hebben Pieter en zijn team het serverbeheer gecentraliseerd via Axel Johnson International in Stockholm, zodat ze niet langer hoeven te betalen voor het koelen van servers. Het energieverbruik binnen het hele bedrijf wordt gemonitord met behulp van een gespecialiseerde app genaamd Hit Solution, die prestaties bijhoudt en benchmarking mogelijk maakt.
“Het feit dat gas- en energieprijzen in 2022 verdrievoudigd zijn als gevolg van de oorlog in Oekraïne, maakte de zonnepanelen een nog betere investering. Daar komt zeker het grootste deel van onze energiebesparing vandaan,” aldus Pieter.
De grootste impact kwam echter door de overstap naar LED-verlichting en de installatie van 140 zonnepanelen op het dak. De eigenaar van het pand bood aan om bij te dragen aan de verbetering van de verlichting als Spruit het restant zou betalen. Voor de zonnepanelen stemde de verhuurder ermee in om de volledige rekening te betalen. Als tegenprestatie ging Spruit akkoord met een langere huurovereenkomst.
Klimaatneutrale ambitie
De zonnepanelen waren zo’n succes dat Spruit tijdens de zomer van 2022 winst maakte door overtollige elektriciteit terug te leveren aan het Nederlandse elektriciteitsnet. In totaal heeft het bedrijf zijn operationele kosten sinds 2020 met 10 procent verlaagd, vrijwel volledig dankzij energie-efficiëntie. Dankzij de zonnepanelen is de kantoorruimte van het bedrijf nu bijna klimaatneutraal. Pieters volgende ambitie is om het gasverwarmingssysteem in het magazijn te vervangen, zodat het bedrijf zijn CO2-uitstoot kan terugbrengen tot nul. “We hebben het energieverbruik weten te verminderen van 74.000 kWh naar 10.000 kWh, wat aanzienlijk is, maar we willen verder gaan,” zegt Pieter. “Het draait allemaal om het veranderen van de mindset, het zien van het potentieel en het begrijpen dat je een verschil kunt maken.”
Aanmelden voor de nieuwsbrief?
wilt u alle updates en nieuwtjes krijgen meld u uw dan hieronder aan