Tandriem bekleding

Tandriem bekleding

Tandriemen, V-snaren, krachtbanden, poly-v riemen en schijven, vlakke riemen, rondsnaren, ze zijn niet uit de industriële omgeving weg te denken. Ze zetten transportbanden, machines en robots in beweging. De voordelen, ten opzichte van aandrijfkettingen, zijn aanzienlijk. Aandrijfriemen, snaren en banden lopen stiller, zijn schoner en behoeven nauwelijks tot geen onderhoud. Spruit Aandrijftechniek heeft een groot assortiment aan tandriem bekledingen met verschillende materialen. Zodat er voor elke branche en iedere situatie wel een geschikte tandriem bekleding. Samen met onze klanten gaan we op zoek naar de beste oplossing.

Voor elke situatie de juiste tandriem bekleding

Het type tandriem bekleding is afhankelijk van de branche en de omstandigheden. Per situatie moet er bepaald worden welke materialen er gebruikt kunnen worden en aan welke eisen moeten worden voldaan. Onze experts hebben jarenlang ervaring met het bekleden van aandrijfriemen en geven je graag advies.

Neem bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie. Hier moet er een type tandriem bekleding worden gekozen die in aanraking mag komen met voedsel, dus dit worden ook wel food tandriemen genoemd. Elke riem dient een FDA (Food and Drug Administration) certificaat te hebben. Deze markering garandeert dat de aandrijfriem voldoet aan de eisen van de Europese richtlijnen en het waarborgt de kwaliteit en veiligheid van voedsel en aanverwante zaken. Vaak wordt de tandriem bekleding in deze branche gemaakt van siliconenrubber.

Type tandriem bekleding (h2)

Er worden verschillende materialen gebruikt om een aandrijfriem te bekleden. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Leder: Zeer goed bestand tegen olie. Uitstekende snij en slijtvastheid. Voor transport van o.a. breekbare goederen.
  • Novo vilt: Geschikt voor transport van breekbare goederen en een zeer lage wrijvingsweerstand.    
  • Siliconen: Een siliconen deklaag zorgt voor meer grip en is geschikt voor levensmiddelenindustrie (FDA gecertificeerd). Over het algemeen is dit type wel gevoeliger voor slijtage.
  • Polyamideweefsel. PAZ -PAR:  Polyamide bekleding aan de tandzijde is om een lagere wrijvingscoëfficiënt te bewerkstelligen, tevens zorg dit voor een langere levensduur en minder geluid. PAR is dezelfde bekleding op de rugzijde.
  • (Kunst)rubber: Rubberen tandriem bekleding is goed bestand tegen veel wrijving en is geschikt voor hoge temperaturen. Dit type bekleding wordt veel toegepast in de papier- en verpakkingsindustrie.
  • PVC: PVC bekleding is goed bestand tegen oliën, vetten en zuren. Bij PVC materiaal is het mogelijk een FDA keurmerk te krijgen en wordt het vaak gebruikt in de levensmiddelenindustrie.
  • PU: Zien we vaak met een oplaag van 2mm om de riem slijtvaster te maken voor o.a. het transport van scherpe voorwerpen.

Natuurlijk zijn de oplages in verschillende diktes en profielen verkrijgbaar.

Tandriemen met meenemers

Door meenemers of een profiel op de tandriem aan te brengen, kunnen er speciale en innovatieve taken in de transport worden gerealiseerd. Net als de aandrijfriemen zijn de meenemers gemaakt van hoogwaardige materialen. Ze kunnen verbonden worden door te lassen, lijmen of met een homogene verbinding (samensmelten).

Al onze tandriemen met meenemers zijn leverbaar in verschillende hardheden. Houdt er wel rekening mee dat de flexibiliteit van een riem zal worden beïnvloed door de opgelaste meenemer. Heb je vragen over tandriemen met meenemers en wil je bespreken wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze experts vertellen je graag meer.

De beste maatoplossingen in de aandrijftechniek

Bij Spruit Aandrijftechniek hebben we jarenlange ervaring in het bekleden van zowel neopreen als polyurethaan tandriemen . Onze experts hebben de kennis in huis en kunnen je voorzien van deskundig advies. Samen bespreken we jouw wensen, eisen en bekijken we wat de omstandigheden zijn om tot de beste oplossing te komen. Als dé engineering- en servicepartner in aandrijftechniek staat ons team voor je klaar!

Tandriem bekleding
Tandriem bekleding